Ofis içi Geri bildirim (Feedback) Nedir? Neden Önemlidir?

Ofis-içi-Geri-bildirim-(Feedback)-Nedir-Neden-Önemlidir
Ofis-içi-Geri-bildirim-(Feedback)-Nedir-Neden-Önemlidir

Ofis için Geri bildirim (Feedback) Nedir?, bulunulan durum ve yapılan eylem ile ilgili, sistem ( kişiler ) tarafından geri verilen her türlü bilgi ve bildirimlerdir. Geri bildirim, bir sistemden, bilgi girişine karşılık veya destek olarak gelen çıktı dır. Sistemin çalışıp çalışmadığı, kullanıcının etkileşim kurup kurmadığı, bir eylemin doğru veya yanlış yapıldığı vb. bilgilerin ilgili birime iletilmesini içerir.

İş yaşamında işçi-işveren, patron/müdür/yönetici-çalışan arasında yapılan iş ve alınan sorumluluklara dair olumlu veya olumsuz durumların ilgili birimlere aktarılması yapılmakta olan işin her daim iyileştirilmesi için çok önemlidir. Yapılan işe dair alınan ve alınacak kararların en temel dayanaklarından birisi o iş ve o işte çalışanlarla ilgili geri bildirimlerdir.

Ofis içi Geri bildirim (Feedback) Nedir? Neden Önemlidir?
Ofis içi Geri bildirim (Feedback) Nedir? Neden Önemlidir?

Peki her geri bildirim faydalı mıdır?

Yapılan her geri bildirim faydalı değildir ve yıkıcı etkiler yaratarak verimin düşmesine bile neden olabilir. Geri bildirimin etkili olabilmesi, yapılmasındaki amaca bağlıdır. Kişinin geri bildirimdeki amacı projeyi geliştirmek değil de sadece eleştiri yapmaksa, bu geri bildirim yöntemi etkili olmayacaktır.

İyi & etkili geri besleme;

Spesifik olmalı

Genel ifadeler bizi “politik olarak doğru” noktada tutabilir fakat ne kadar net, ne kadar spesifik olursak geri beslemeyi alan kişi o kadar faydalanabilir. Ayrıca spesifik olmak gereksiz yanlış anlamaları da önler, bu kültürümüzde olan bir şey, yanlış ve olumsuz anlama eğilimliyiz. Çalışan olarak ne kadar net olursanız geri bildirim de bulunduğunuz ilgili birim daha doğru odaklanabilecek yada Müdür olarak ne kadar net olursanız çalışanınız endişe etmeyi bırakarak geliştirebileceği alana odaklanabilir.

Taze olmalı

Vereceğiniz geri besleme söz konusu olayın hemen ardında olursa bu iki taraf için de iyi olur… Hafızamız bizi sürekli yanıltır, zaman geçtikçe de detaylar flulaşır. Belli bir zaman geçtikten sonra geri beslemenin değeri düşüyor, etkinliğini de yitiriyor. Birçok firma “sürekli” geri besleme için çeşitli araçlar geliştirdi, aslında istendiğinde her türlü aktiviteden sonra geri besleme verilebilir.

Hedeflere bağlanmış olmalı

Verilen geri beslemeler karşımızdakinin davranış ve karakter gelişimine olumlu katkı yapabilir ama iş hedeflerine bağlanması çok daha iyi olur.

Eyleme dönük olmalı

Hedeflere dönük olması kadar geri beslemenin eyleme yol açması da önemlidir. Geri beslemeyi alan çalışan/müdür hemen kafasında bir planı düşünmeye başlamalıdır ve bir süre içinde geri beslemenin etkisini herkes görebilsin.

Doğru dil kullanılmalı

Doğru dil kullanımı sadece geri beslemede değil, tüm iletişimde kritik önem taşıyor. Yine kültürümüzün bir parçası, biz tek bir kelimeye takılıp mesajı kaçırabiliyoruz veya demek istediğimizi çok yüksek dozda, panik halinde ifade etme eğiliminde olabiliyoruz. Unutmamalı ki, dilimiz davranışları ve kültürü direk etkiliyor.
Pixar şirketinde geri besleme sırasında “what if”, “ya böyle olsaydı” kalıbını getirmiş.. “Bu sahnede tüm karakterlerin pozisyonu yanlış.” demek yerine “Bu sahnede ya karakterler şöyle dursaydı” diyorlarmış. Bunu kendi ortamımıza uyarlayabiliriz, negatif bir tek cümle yerine olmasını istediğimizi anlatarak daha etkili geri beslemeler verebiliriz.

Kaçınılmamalı

Bazen geri besleme vermek, hele ki karşı taraftan bir negatif reaksiyon bekliyorsanız, zor olabilir ve “aman boşver, banane” demenize yol açabilir. Burada bu tuzağa düşmemek, bu deneyimle size ve geri besleme verdiğiniz kişiye olumlu etki yaratacağınızı düşünerek işe girişmek faydalı olacaktır. Bu aynı zamanda negatif geri beslemeyi “alma”yı öğrenmekle daha da mümkündür. Herkesin herkese uygun geri besleme verebildiği, korkmadan, rahatça fikirlerini belirtebildiği iş ortamlarında büyük olumlu sonuçlara rastlıyoruz.

Ofis içi Geri bildirim (Feedback) Nedir? konumuzda ironik olan, dürüstçe ve uygun şekilde vereceğiniz bir geri besleme o kişiye ve organizasyona büyük faydalar sağlayabilir, bundan kaçındığımızda aslında hepimiz kaybederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir