SD-WAN Nedir?

SD-WAN nedir? sorusuna SD-WAN açılımına cevap vererek başlayalım. SD-WAN (Software-Defined Wide Area Networking – Yazılım Tabanlı Geniş Alan Ağı), aynı ağ sistemi üzerinden tüm şubeleri birbirine bağlayarak sanki tek lokasyona sahiplermiş gibi veri paylaşımı yapmalarına imkan sağlayan bir teknolojidir. Kısacası Yazılım Tabanlı Ağ dır.

SD-WAN, her ne kadar isminin ortaya çıkışı daha eski olsa da son bir yılda herkes tarafından duyulan ve konuşulan bir konu haline geldi. Hem kurumların teknik ve mali sorunlarına verdiği cevaplar hem de dev şirketlerin yaptığı satın almalar SD-WAN üzerindeki ilgiyi artırdı.

SD-WAN’ın özellikle WAN ( Fiber-DSL-Uydu-Kablo-Mobile vb.. ) hatlarının aktif kullanımının sağlanması, bağlantı tipi ve alınan hizmetten (MPLS vb.) bağımsız bir şekilde çalışabilmesi gibi yetenekleri tüm kurumların daha az operasyonel maliyetle çalışmasını sağlamaktadır. Özellikle mevcut internet hattının , MPLS hatlarının yedeği ve hatta alternatifi olabilmesi maliyet kalemindeki en ciddi avantaj diyebiliriz. Bu durum sunulan diğer yeniliklerle de birleştiğinde SD-WAN’ın ve SD-WAN nedir? sorusunun popülerleşmesi kaçınılmaz hale geldi.

SD-WAN Nasıl Çalışır?
sanallaştırma yoluyla, bir SD-WAN şubeleri, veri merkezlerini ve muhtemelen ortak yerleşim tesisleri gibi diğer siteleri birbirine bağlayan bir veya daha fazla sanal ağ katmanı oluşturur. Her bindirme, bir veya daha fazla ağ taşıma türü üzerinden geçen trafiğe, uygulamaya duyarlı bir yazılım çözümü tarafından gerçek zamanlı olarak uygulanan kendi ağ ilkelerine ve güvenlik kurallarına sahip olabilir.

SD-WAN’lar hem programlanabilir hem de ölçeklenebilir. Tüm WAN bağlantılarında tutarlı, merkezileştirilmiş politikalar ve uygulama akışları yönetimi için esnek dağıtım seçenekleriyle fiziksel, sanal ve bulut cihazlarından yararlanabilirler.

Hizmet Kalitesi (QoS), yük dengeleme ve güvenlik önlemleri, SD-WAN platformunun bunları nasıl sınıflandırdığına ve bireysel gereksinimlerini ağın genel durumuyla nasıl bağdaştırdığına bağlı olarak belirli uygulamalar için sürekli olarak uygulanır.

SD-WAN nedir? Destekli ürünleri nelerdir?
mikrotik sd-wan destekli ürünlerini incelediniz mi?

SD-WAN, aşağıdaki özellikler aracılığıyla özellikle sanal, genel bulut ve SaaS uygulamalarına bağlanırken optimize edilmiş bir kullanıcı deneyimi sunar:

Çeşitli ağ bağlantısı bağlama: SD-WAN teknolojisi, birden fazla MPLS, geniş bant internet, hücresel ve uydu bağlantısını içerebilir ve ardından uygulama trafiğini şu anda en uygun olan bağlantı türü üzerinden gönderebilir. Ses ve video, akış ve dosya paylaşımı gibi bant genişliğine ihtiyaç duyan uygulamalar, garantili performans için artırılmış bant genişliğinden yararlanır.

SD-WAN nedir? Bağlantı şekilleri nelerdir?

Gelişmiş uygulama kontrolü:
SD-WAN, binlerce farklı özel ve genel bulut uygulamasını, ayrıca sanal ve SaaS uygulamalarını otomatik olarak algılayıp hızlandırabilir. Buna karşılık, hangi QoS seviyesinin uygulanacağını ve WAN üzerinden hangi yolların seçileceğini bilir.

Gerçek zamanlı yönlendirme kararları:
Bir SD-WAN çözümü, trafik işleme ve şekillendirmeye yönelik paket tabanlı yaklaşımının bir parçası olarak hizmetleri dinamik olarak eklemek için “inline and edge” yönlendirme modlarını kullanabilir. Sonuç olarak, jitter, latency,, tıkanıklık ve paket kaybını frenleyebilir ve üstün performans için çeşitli, bağlı bağlantılar üzerinden trafik gönderebilir.

Otomatik, kapsamlı güvenlik:
SD-WAN, geleneksel WAN’larda güvenlik uygulaması için gereken performansı düşüren ana taşıyıcı yerine, yeni nesil güvenlik duvarları, kötü amaçlı yazılımdan koruma, SSL denetimi ve izinsiz giriş algılama/önleme (IDS/IPS) gibi yerleşik uç güvenlik mekanizmalarını içerir.

Yük devretme ve ağ esnekliği:
SD-WAN, devre kesintileri veya kesinti koşulları sırasında bile uygulama performansını koruyan özel yük devretme özelliğine sahip yönetilen bir hizmet aracılığıyla kurumsal düzeyde SaaS ve bulut erişimi sağlayabilir.

WAN optimizasyonu :
SD-WAN’lar, uygulama performansını daha da iyileştirmek için , ( örneğin sıkıştırma ve veri tekilleştirme ve TCP optimizasyonu yoluyla ) WAN optimizasyonunu yapabilir ve aynı anda ilgili bant genişliği giderlerini azaltabilir.

Düzgün bir şekilde uygulanan bir SD-WAN, bulut çağında giderek daha uzaktaki son kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayan yüksek performanslı, ölçeklenebilir ve uygun maliyetli bir WAN sağlayarak dijital dönüşümü yönlendirir.

SD-WAN nedir?

SD-WAN Mimari Türleri ,

Kuruluş özellikli (premises-based) SD-WAN: SD-WAN işlevselliğini elde etmek için yerinde yerleştirilen bir cihazı içerir. Kuruluşa özellikli SD-WAN’ler daha küçük, yerelleştirilmiş işletmeler için uygun maliyetli çözümler olabilir. Şirketinizin, her sitede gerçek zamanlı trafik şekillendirme gerçekleştiren bir SD-WAN kutusu (plug-and-play) vardır.

Bulut özellikli SD-WAN: Bu mimaride, çözüm bir bulut (sanal) ağ geçidine bağlanan bir SD-WAN kutusu sunmaktadır. Bu mimari ile şirketiniz, yalnızca önceden hazırlanmış bir mimarinin (diğer bir deyişle, gerçek zamanlı trafik şekillendirme ve çok devreli yük dengeleme / yük devretme) avantajlarından yararlanır; artı bulut uygulamalarınızın performansı ve güvenilirliği artar.

Bulut özellikli artı omurga SD-WAN: Bulut özellikli SD-WAN eğer bir omurga üzerinden yapılırsa servis başka bir boyuta taşınır. Şirketinizin ofislerinde SD-WAN kutusu vardır. Bu ofisler internete bağlanmak yerine ISP’nin şirket ofislerine en yakın POP noktasına bağlanır ve genel omurga olarak ISP’nin fiber bağlantılı omurgası kullanılır.

SD-WAN Destekli Mikrotik Ürünlerimizi aşağıda bulunan linkten inceleyerek, sizde SD-WAN projelerinizi yapılandırabilir, projelerinize özel fiyat teklifleri almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

SD-WAN Destekli Mikrotik Ürünlerimiz

Bu makalemizde sizlere SD-WAN nedir? sorusunun cevabını vermeye ve yapısını anlatmaya çalıştık. Makalemize geri bildirim olarak yorumlarınız ile eşlik edip, değerlendirmelerinizi tarafımıza iletebilirseniz memnun oluruz.

 

Bir yorum

  1. Güzel bir paylaşım , teşekkürler .
    sektördeki nadir insanlardan biri olan ibrahim duran hocayada selamlar..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir