PfSense Nedir ?

pfsense-nedir
pfsense-nedir

Pfsense nedir?, açık kaynak kodlu firewall/router, FreeBSD yazılımı dağıtımıdır. FreeBSD UNIX ‘in atası sayılan AT&T’ nin Research Unix’ inin açık kaynak kodlarından oluşur. Konfigurasyon için Web ara yüzüne sahiptir. Dış ve İç ağımızı güvenli bir şekilde internet’e erişmesini ve zararlı gördüğümüz web sitelerini engellemek, loglamak ve kullanıcı bazlı network kuralları oluşturabiliriz.

PfSense Nedir ?
PfSense Nedir ?

Kurulumunu gerçekleştirdikten sonra yapılandırma işlemleri, geliştiricileri tarafından hazırlanmış olan Web Arayüzü üzerinden yapılmaktadır.Güçlü ve esnek bir güvenlik duvarı ve yönlendirici platformu olmasına ek olarak, uzun bir özellik listesine ve paket sistemine sahip olması epey avantaj sağlamaktadır.Bu paket sistemi işletim sistemine kolay genişleme esnekliği vermesinin yanısıra dağıtımda güvenlik açıkları oluşmasını da engellemektedir.

Peki PfSense ile Neler Yapabiliriz ?

* Cihazlarımızı internet bağlantısı üzerinden gelebilecek saldıralara karşı koruyabiliriz.
* Ağınızdaki kullanıcıların erişebilecekleri sayfaları kısıtlayabilirsiniz.
* Kullanıcılarınızın ziyaret ettikleri sayfaları detaylı tarih damgasıyla kayıt altına alabilirsiniz.(Log kaydı)
* Süreli kısıtlamalar yapabiliriz
* Birtakım uygulamaları engelleyebiliriz.
* Kategoriler belirleyerek kısıtlama yapabiliriz.(Örneğin; Oyun siteleri,Forumlar,download siteleri,pornografik içerikli siteler vb.)
* Kullanıcılarda kategorilere ayrılarak kısıtlamalar yapılabilir.(Örneğin; Öğrenciler,öğretmenler,personel,muhasebe vb.)
*Kullanıcılara belirlenen Kullanıcı Adı ve Parola bilgileri ile internet erişimlerine izin ( Hotspot , Captive Portal ) verilebilir.Böylece Wifi ağınızın parola koruması olmasa dahi internete kimse erişemez.

Not: Güvenlik yazılımları arasında kısa bir sürede yerini alan ve ücretsiz olduğu için çok fazla ilgi gören bir yazılım free olarak dağıtılması nedeniyle kendisiyle birlikte getireceği risk’leri de yazılımı mevcut sisteme dahil eden güvenlik veya sistem uzmanı kişiler üstlenecektir. Açık kaynak kodlu bu yazılımın geliştirilmesine hali hazırda devam edilmektedir. Güncellemeleriyle birlikte birçok kaynakta yeni güvenlik açıkları için çözümler üretilmektedir.

pfSense , için kullanabileceğiniz özel donanımlarımızı incelediniz mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir