POE Nedir? Ne İşe Yarar? Aktif Poe Nedir? Pasif PoE Nedir?

Poe Nedir?

Poe Nedir? PoE, İngilizce Power over Ethernet teriminin baş harflerinden teşekkül eden bir kısaltmadır. PoE, Belirli standartlar veya özel tasarımlar kapsamında, bir sistemin çalışması için gerekli enerjinin ethernet portundaki belirli pinler kullanılarak, bağlantı kablosu (CAT5/6/7/8…) ile iletilmesidir. Böylelikle ayrıca bir enerji kablosu ihtiyacı kalmamaktadır. Kablosuz modüller (Access point, point to point cihazlar vb.), IP kameralar, dönüştürücüler ve benzeri sistemlerde PoE yaygın olarak kullanılmaktadır. PoE sistemlerinde güç müstakil iletkenden verilebildiği gibi, veri haberleşmesinde kullanılan iletken üzerinden de verilebilmektedir.

NE İşe Yarar
Ethernet üzerinden güç (PoE), AC gücüne bağlanmak zorunda kalmadan uzak veya dış ekipmanın kurulmasına izin verir. Bu, ilave elektrik altyapısı kurmaya veya her uç noktada elektrik prizine ihtiyaç duymadan gücün daha fazla alana teslim edilmesini sağlar. Ekipman bir elektriğe ihtiyaç duyulmadan kurulabilir. Ethernet kablosu daha düşük maliyetlidir ve genellikle binalara zaten monte edildiğinden, PoE tabanlı sistemler çok daha uygun maliyetli ve verimlidir.

Aktif PoE (IEEE 802.3af/at, PoE+)
Elektrikli cihazlarla (PD) yapılan bir görüşmeden (anlaşmadan-doğrulamadan) sonra güç kaynağı ekipmanından gücün verildiği durumdur. Aktif poe, bir cihazın 802.3af veya 802.3at uyumlu olarak derecelendirildiği anlamına gelir. Bunlar, bir el sıkışma veya doğrulama yapmak için bir cihaz ve güç kaynağı gerektiren düzenlenmiş spesifikasyonlardır. Poe güç kaynağı cihaza bağlı olup olmadığını test eder ve gücün uyumlu olmasını sağlar. Cihaz bağlı değilse, poe güç kaynağı enerjisi salmaz ve cihaz açılmaz. Bu yüzden de voltaj uyumsuzluğu kaynaklı herhangi bir potansiyel hasarı, arızalanmayı önler. örneğin, CCTV kamera dünyası’ ndaki tüm poe güvenlik kameraları kendileri ile uyumlu olacak tüm poe switch‘ leri (anahtarları) veya enjektörlerinde 802.3af standardının olmasını gerektirir.

802.3af : (POE, Power over Ethernet) Ethernet portu çıkışından 15.4 Watt gücünde DC enerji verir.
802.3at : (POE+, Power over Ethernet Plus) Ethernet portu çıkışından ortalama 25.5 Watt kadar DC enerji verir.

Pasif PoE
“Enerjisi her zaman açık” olan poe olarak da bilinir. Güç, bağlandığı cihazla arasında herhangi bir doğrulama-anlaşma yapılmaksızın cihaza derhal teslim edilir. Pasif poe, 802.3af veya 802.3at spesifikasyonlarına uymayan herhangi bir cihazı ifade eder. Pasif poe herhangi bir güç-enerji kontrolü yapmaz, bu yüzden üzerine ne takıldığından bağımsız olarak üzerine takılan cihaza güç-enerji sağlar. Bu, pasif poe güç girişini kabul edecek şekilde üretilmemiş herhangi bir cihaza uyumsuz voltajdan dolayı zarar verebilir. Poe adaptörlerinizi herhangi bir cihaza takmadan önce ekipmanınızın gereksinimlerini ve teknik özelliklerini anlamak son derece önemlidir.

Kısacası aktiflik veya pasifliğin enerji pinlerinin hangi pinler olduğu veya voltaj değerinin ne olduğu ile alakası yoktur. Cihazı yakmamak için cihazdan doğrulama aldıysa 802.3at/af olur. ve 802.3at/af ise aynı zamanda aktif poe anlamına gelir. Doğrulama yapmadan enerjiyi direk salıyorsa o zaman pasif poe olur ve pasif poe, voltaj uygun değilse cihazı yakabilir. Yani pasif poe özellikli bir cihazın diyelim ki 24 volt pasif poe ile çalışması gerekiyor. Siz buna 48 volt pasif poe (802.3at/af özelliği olmayan) bağlarsanız cihazınız direk yanacaktır-arızalanacaktır.

Pasif ve Aktif PoE Arasındaki Farklar Nelerdir?

Cihazınız 802.3af veya 802.3at poe standardını kullanıyorsa, aktif poe kullandığı kabul edilir. Bunun anlamı, poe cihazının (Kamera/Radyo/Telefon/vb.) gelen gücü kontrol edeceği ve cihaz gereksinimlerini karşılamaması durumunda gücü açmayacağıdır. 802.3af/at aslında gönderen ve alan poe aygıtları arasında el sıkışır (anlaşır) ve alıcı aygıt uygun onay vermezse açılmaz. 802.3 af/at poe voltajı her zaman 44 ila 57 volt DC olacaktır.

Pasif poe, 802.3af/at olmayan poe şekilde poe kullanan cihazları ifade eder. Bu durum, 18-48 volt DC poe’ de çalışan kameralar ve radyo antenleri gibi cihazlar içindir. Pasif poe karşısındaki cihazla doğrulama yapmaz, el sıkışmaz. Bu nedenle ethernet kablosunu takmadan ve açmadan önce cihazınızın hangi poe voltajına ihtiyaç duyduğunu bilmeniz son derece önemlidir. Yanlış voltaj bağlarsanız, cihazınızı kolayca yakabilirsiniz.

Mod A: Bu moda göre çalışan poe cihazlarda elektrik yani power 1, 2 (+) ve 3, 6 (-) pinleri üzerinden verilmektedir. Diğer pinler data alış-verişinde kullanılmaktadır.

Mod A Nedir?
Mod A Nedir?

Mod B: Bu moda göre çalışan cihazlarda elektrik yani power 4, 5 (+) ve 7, 8 (-) pinleri üzerinden verilmektedir. Diğer pinler data alış-verişinde kullanılmaktadır.

Mod B Nedir?

PoE, PoE+ ve Ultra PoE
PoE teknolojisi geliştikçe ethernet kablosu üzerinden gönderilebilen güç miktarı artmıştır. IEEE uyumlu poe switch’ ler ve enjektörler port başına 12 watt ila 70 watt’ tan fazla güç üretebilir. İşte poe’ nin sunduğu isimler ve güç çıkışları.

PoE StandardıPoE Yaygın İsmiGüç ÇıkışıYılYorum
IEEE 802.3afPoE15.40 Watt2003Bağlı Cihaza (PD) 12.95 Watt Güç Verebilir.
IEEE 802.3atPoE+30 Watt2009Bağlı Cihaza (PD) 25.50 Watt Güç Verebilir.
IEEE802.3bt Tip 34PPoE, Ultra PoE, UPoE60 Watt2018Bağlı Cihaza (PD) 51 Watt Güç Verebilir.
IEEE 802.3bt Type 4Ultra PoE, UPoE100 Watt2018Bağlı Cihaza (PD) 71 Watt Güç Verebilir.

Elektrikli Cihaz (PD)

Poe ile desteklenen herhangi bir ağ cihazı, elektrikli cihaz veya PD olarak adlandırılır. Kablosuz erişim noktaları, IP güvenlik kameraları ve VoIP telefonlar yaygın örneklerdir.

Güç Kaynağı Ekipmanları (PSE)

PSE cihazları, bağlı bir PD’ ye ethernet kablosu üzerinden güç ve veri gönderir.PSE aygıtları ya “midspan” ya da “endspan” olarak sınıflandırılır.

Endspan
Uç nokta olarak da adlandırılan tipik endspan, bir poe ağ switch’ dir. Switch kendisine bağlı aygıtlara güç sağlayabildiğinden poe anahtarı (PSE) ile bağlı poe kenar cihazı (PD) arasında ek bir güç kaynağına gerek yoktur.

Endspan Nedir?

Midspan
Poe özellikli olmayan bir ağ anahtarı (switch) bir poe cihazıyla kullanılacaksa, bağlantıya güç ekleyen bir güç kaynağı gerekir. Bu cihaz poe olmayan ağ anahtarı ile poe cihazı arasına (ortada) yerleştirilir. Çok yaygın bir midspan tipi olarak bir poe enjektörü düşünebilir.

Midspan Nedir?

Ne tür bir ağ kablosu kullanabilirim?
Poe anahtarları (switch) ve enjektörleri, IEEE 802.3 çalışma grubu tarafından tanımlanan kurallara dayanır. Bu nedenle, özel bir kablolamaya gerek yoktur. Bununla birlikte, Ultra-PoE bağlantılarının 8 pimli ağ kablolaması gerektirdiğini unutmayın. Hemen hemen tüm ağ kabloları 8 pimli, ancak bazı yerlerde sadece 4 pimli olabilen ucuz kablolar vardır. Bunlar sadece Fast-Ethernet bağlantıları için kullanılabildiğinden giderek daha nadir hale gelmiştir.

PoE StandardıMinimum Kablo KategorisiPin GereksinimiDesteklenen Modlar
IEEE802.3afKategori 34-Pin / 2-ÇiftMod A, Mod B
IEEE802.3atKatagori 54-Pin / 2-ÇiftMod A, Mod B
IEEE802.3bt Tip 3Kategori 58-Pin / 4 Çift4-Çift
IEEE802.3bt Tip 4Kategori 58-Pin / 4 Çift4-Çift

PoE standartlarının elektriksel özellikleri nelerdir?
Çoğu kullanıcı için “PD için minimum güç” değeri en önemlisidir, çünkü bu değer hangi PoE standardının gerekli uygulama için yeterli güç sağladığını gösterir.

PoE StandardıVoltaj @ PDVoltaj @ PSEPD İçin Minimum GüçMinimum Çıkış @ PSEDesteklenen ModlarMaksimum Kablo Uzunluğu
IEEE 802.3af (Tip 1)37-57 Volt44-57 Volt12.95 Watt15.40 WattMode A + B100 m (328 ft.)
IEEE 802.3at (Tip 2)42.5-57 Volt50-57 Volt25.5 Watt30 WattMode A + B100 m (328 ft.)
IEEE802.3bt (Tip 3)42.5-57 Volt50-57 Volt51 Watt60 WattMode A + B, 4-Çift Mod100 m (328 ft.)
IEEE802.3bt (Type 4)100 m41.1-57 V52-57 V71 W100 WMode A + B, 4-pair mode100 m (328ft.)

100 metreden daha uzak PoE cihazlarını nasıl bağlarım?
Bağlantı mesafesi, uygun şekilde poe genişletici (extender) veya poe tekrarlayıcı kullanılarak uzatılabilir. PSE ve PD arasına bir poe genişletici monte edilir. Her iki taraftaki bağlantı mesafesi 100 metre (328 ft.) olabilir. Bazı poe genişleticiler, toplam bağlantı mesafesi olarak 500 metreyi (1640 ft.) geçerek birden fazla birimi papatya dizimi yapmanıza izin verir.

PoE Extender Nedir?

PoE enjektör nedir?
Poe enjektör, poe etkin ağ cihazınızı poe olmayan bir LAN anahtar (switch) bağlantı noktasına (port) bağlar. Daha spesifik olarak, bir poe enjektör bir kablosuz erişim noktasını, IP telefonu, ağ kamerasını veya herhangi bir IEEE 802.3af/at ile çalışan cihazı (PD) bir ağ anahtarına bağlamak için kullanılabilir. Poe enjektör kullanmak, kablosuz erişim noktanız, ağ kameranız veya IP telefonunuz için AC güç hatlarını çalıştırma gereğini ortadan kaldırır. Çünkü hem DC gücü hem de veri sağlamak için mevcut LAN kablolarını kullanırsınız.

PoE Enjektör Nedir?

PoE enjektörler ne kadar güç (Watt) sağlayabilir?

IEEE uyumlu poe enjektörleri 12 watt ila 70 watt’ ın üzerinde güç üretebilir.

PoE StandardıYaygın PoE İsmiGüç ÇıkışıYorum
IEEE802.3afPoE15.40 WattBağlı Cihaz İçin (PD) 12.95 Watt Güç Sunabilir.
IEEE802.3atPoE+30 WattBağlı Cihaz İçin (PD) 25.50 Watt Güç Sunabilir.
IEEE802.3bt Tip 34PPoE, Ultra PoE60 WattBağlı Cihaz İçin 51 Watt Güç Sunabilir.
IEEE802.3bt Tip 4Ultra PoE100 WattBağlı Cihaz İçin 71 Watt Güç Sunabilir.

wikipedia : https://en.wikipedia.org/wiki/Power_over_Ethernet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir