Endüstriyel Bilişim Nedir?

endüstriyel-bilisim-nedir

Endüstriyel bilişim nedir? sorusu, özellikle bilişim sektörüne uzak olan kullanıcıların cevabını merak ettikleri bir sorudur. Endüstriyel bilişim aslında temel anlamda normal bilişim sektöründen farklı değildir. Üretim ve hizmet sektöründe son kullanıcıya hitap etmeyen ama endüstriyel ihtiyaçlara cevap veren bilişim çözümleri, endüstriyel bilişim olarak adlandırılabilir.

Endüstriyel Bilişim Ürünleri Nelerdir ?

Endüstriyel bilişim ürünleri son kullanıcıların kullandığı ürünlerden farklı olarak daha optimize ve performansı proses ile belirlenen bilişim ürünleridir. Örnek verecek olursak, bir son kullanıcı için eski sayılabilecek bir işlemci ve ya anakart teknolojisi, endüstriyel bilişim alanında gayet yeterli olabilmektedir. Bir CNC kesim tezgahının çalışma robotu için en son anakrat modelinde hazırlanmış, en yüksek ramler ile donatılmış, son model bir işlemci çok fazla lüks olmaktadır. Üretici veya CNC kullanıcısı için bunları tedarik etmek ek maliyetlere neden olacağından, ekonomik çözümler için CNC tezgahını rahatlıkla çalıştırabilecek sistem parçaları tercih edilmektedir. Bu parçaların en son model olması veya en son sürüm olması bir yarar sağlamayacaktır. Çünkü makinenin yaptığı işlemlerin kapasitesi belirli bir donanım ile çalışabilmektedir. İşte bu alanda kullanılan donanım ve yazılımın Genel bilişim tabirinden ayrıldığı nokta endüstriyel bilişimdir.

Endüstriyel bilişim nedir?
Endüstriyel bilişim nedir?

Endüstriyel bilişimde öne çıkan bir diğer unsurlarda çalışma süresi ve çalışma unsurlarıdır. Endüstriyel ürünler bir çok çevre koşulunda ( Kir, pas, nem, açık hava v.b.) çalışmaya göre tasarlanmaktadır. bundan dolayı endüstriyel ürünlerde genellikle fansız teknolojiler tercih edilmektedir Çünkü fan sistemlerinde içeride oluşan sıcak havayı dışarı atmak için kasa üzerinde ızgaraların olması gerekmektedir. Bu ızgaralar ise endüstriyel alanlarda dezavantaj getirmektedir. Izgaralardan içeri sızabilecek su, nem ve toz gibi etkenler ürünleri bozabilir veya sağlıklı çalışmasını engelleyebilir. ,

Endüstriyel ürünler daha çokm üretim ve hizmet sektörlerinde kullanılan ürünler olduğundan, son kullanıcı nezdinde teknik olarak yetersiz gözükebilir. Fakat Endüstriyel ürünlerin temel maliyetlerinin üretici ve hizmet vericileri için önemi büyüktür. Bundan dolayı endüstriyel bilişim sektöründe kullanılan çevre bileşenleri ve ana unsurlar sadece prosesler baz alınarak, proseslerin sürekliliğini sağlamaya yetecek şekilde tasarlanır.

Endüstriyel Ürünler Evde Kullanılabilir mi?

Endüstriyel ürünler genel anlamda ev kullanıcıları olarak tabir edilen son kullanıcı grubuna hitap etmez. Örneğin bir grafik tasarım uzamnı için endüstriyel ürünlerin bir karşılığı yoktur. Veya bir mimar için 3 boyutlu tasarım programlarının kullanılmasına müasit değildir. Ama temel olan bir çok uygulamayı kullanabilirsiniz. Temel internet işlevleri, belirli uyguamalar ve takip programları gibi fazla yük gerektirmeyen işlemleri gerçekleştirebilir. Ama bir oyun bilgisayarının performansını beklemek hayal kırıklığına neden olabilir. Endüstriyel bilgisayaarlar genellikle ekran kartı desteğini sadece onboard olarak sunarlar. Buda endüstriyel anlamda ekran kartı isteyecek uygulamaların çok az kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Başka bir deyiş ile endüstriyel ürünler ile temel işlevleri gerçekleştirebilirisiniz fakat özelleştirilmiş son kullanıcı sistemlerinin performansını elde edemezsiniz.

Endüstriyel bilişim ile genel bilişim ürünleri arasında ki temel farklıklardan söz ettiğimiz bu makalemizden memnun kaldıysanız, yotum yapabilir veya makalemizi paylaşabilirsiniz.

Endüstriyel bilgisayar kategorisindeki ürünlerimizi merpazar.com inceleyebilir ve bu ürünlerimiz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir