Endüstriyel Bilgisayar Nedir?

Teknolojinin artık hayatımızın normali, hatta gerekliliği olduğu zamanları yaşıyoruz. Gündelik ahaytımızda yaşadığımız bu teknoloji etkileşimi her ne kadar farkında olmasak ta endüstriyel alanda da hayatımıza girmiş durumda. Endüstriyel bilgisayar nedir sorusu insanların kafasında tam olarak netleşmeyen ve endüstriyel kavramının yarattığı karmaşadan kaynaklı olarak gri bir alan olarak kalmakta.

Endüstriyel bilgisayar nedir
Endüstriyel Bilgisayar Nedir?

Endüstriyel bilgisayar; endüstriyel alanlarda kullanım için özelleşmiş, son kullanıcı bilgisayarları ile aynı temelde geliştirilmiş fakat donanımsal olarak farklılık gösteren bilgisayar türüdür. Endüstrişyel bilgisayarlar, klasik bilgisayarlar gibi anakart, ram, işlemci, giriş ve çıkış portlarına sahiptir. Fakat bu portların bazıları endüstriyel kullanıma özelleşmiş, cihazlar arası veri transferini mümkün kılan protokollere sahip portlardır.

Endüstriyel Bilgisayarda Farklı Portlar Hangileridir?

Endüstriyel bilgisayarlar özellikle makine endüstrisi ve proses yönetimine öne çıkan bilgisayarlardır. Makineler arası iletişim, insan makine iletişimi ve makine-üretim aşamasını kontrol ederler. Bunları ise genellikle COM (RS232, RS485, RS422 ) ve Paralel (LPT) portlar yardımı ile yaparlar. Bu portlar veri transferinde kullanılan portlardır. Yüksek veri transfer hızına sahip bu portlar sayesinde endüstriyel üretimler koordine edilebilmektedir.

Endüstriyel Üretim Bandı Örneği

Endüstriyel Bilgisayar Özellikleri Nelerdir?

Endüstriyel bilgisayarlar standart özelliklere sahip olan cihazlar değillerdir. Kullanılacağı operasyona, kullanılacağı alana, kullanılacağı süreye ve kullanılacağı prosesin özel ihtiyaçlarına göre binlerce farklı kombinasyon a sahiptir.

Özellikler üretim aşamasında yer alan robotlar veya makinelerin kontrolünde kullanılan bilgisayarlar üstün ekran kartlarına, çok güçlü işlemcilere, devasa ram kapasitelerine sahip olmak zorunda değildir. Bu tamamen son kullanıcı ve oyun dünyası ekseninde gelişmiş bir yanılgıdır. Endüstriyel bilgisayarlar, kullanıldığı alanda işini gerçekleştirebilecek donanıma sahip ise bu gayet yeterli bir tercih sebebidir. Basit bir komut dosyasının çalışacağı bir makineyi yöneten bilgisayarın yukarıda bahsettiğimiz üstün özelliklere sahip olması gerekmez. Hatta bu üstün özelliklerde bir bilgisayar işletmeye gereksiz donanım masrafı olacaktır. Bunun yerine işlemi gerçekleştirebilecek, temel seviye bir endüstriyel bilgisayar yeterli olacaktır.

Endüstriyel Bilgisayar Kullanım Örnekleri

Endüstriyel Bilgisayarlar Nerelerde Kullanılır?

Endüstriyel bilgisayarlar her türlü üretim prosesinde, makinelerin yönetiminde, makineler arası veri bağlantı noktalarında, otomasyon sistemlerinde, denetleme sistemlerinde, kontrol sistemlerinde ve açık hava koşullarında çalışmaya uygundur. Endüstriyel bilgisayarların öne çıkan avantajları ise aşağıdaki gibidir;

  • Ağır çalışma koşullarında uzun süreli çalışabilir
  • Ağır çalışma koşullarına uygun olduğu için arıza yapma olasılığı düşüktür. Bakım maliyetleri ekonomiktir.
  • Kompakt yapısı sayesinde alandan tasarruf sağlar, başka makinaların içerisine girebilir
  • 7 / 24 çalışma performansına sahiptir
  • Su ve toza karşı dayanıklıdır
  • Nemli ortamlarda çalışmaya uygundur.
  • Fansız yapısı sayesinde kapalı kasalarda muhafaza edilir. HAvalandırma boşluklarından içeri girebilecek maddelerden korunur.

Endüstriyel Bilgisayar Nasıl Seçilir?

Endüstriyel bilgisayar seçiminde birinci temel unsur, bilgisayarın kullanılacağı prosesi kaldırabilecek özellikte olmasıdır. Prosese göre zayıf donanımlı bir bilgisayar seçilir ise bu performans düşüklüğü, arıza ve yavaşlamaya neden olacağından prosesi negatif etkileyecektir. Prosesin ihtiyacının üstünde bir bilgisayar seçilmesi ise maliyet olarak işletmeye fazla yük yükleyecektir. Burada gerekli dengenin kurulması yani seçim optimizasyonun yapılabilmesi için kullanılacağı alan, yapacağı görev ve yatırım bütçesinin çok iyi hesaplanması gerekmektedir.

Endüstriyel bilgisayar seçimi konusunda, uzmanlarımızdan bilgi alabilir, size özel çözümler üretilebilmesini talep edebilirsiniz. Gerekli fikir alışverişinden sonra ortaya çıkacak sonuç ile üretimlerinizi en az kayıpla ve en performanslı şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Endüstriyel bilgisayar ihtiyacınızı merpazar.com adresimizden giderebilirsiniz. Aşağıdaki butona tıklayarak endüstriyel bilgisayarlarımızı inceleyebilir, fiyat teklifi talep edebilirsiniz.

Sorunsuz ve bereketli üretimler dileriz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir