Endüstriyel Anakart Nedir?

endüstriyel-anakart-nedir
endüstriyel-anakart-nedir

Endüstriyel Anakart nedir? sorusu aslında kendi içinde bir çok alt başlığı barındıran genel bir sorudur. Bir anakartın endüstriyel olup olmadığını nasıl anlarız, hangi kartlar endüstriyel kullanıma uygundur ve endüstriyel anakartta olması gereken şeyler nelerdir gibi konular bu alt sorulara örnek gösterilebilir.

Endüstriyel anakart ihtiyacı, bilgisayar teknolojilerin gelişmesi ve ilerlemesi ile üretimde etkin rol oynayan bilgisayar sistemlerinin ortaya çıkması ile beraber artan bir ihtiyaçtır. Temelde işlevsel anakartların talep görmesinin yanı sıra, bu anakartların üreticilere ve kullanıcılara maliyeti de belirleyici bir unsurdur. Aşağıdaki temel kriterler ile endüstriyel anakart seçiminin mantığını anlayabilirsiniz.

1 – Ebatları (Kullanacağınız sistem veya makine içerisinde kapladığı alan)
2 – Portları (Birden çok veya ihtiyacınıza uygun bağlantı seçeneği)
3 – Teknolojisi (Hangi amaç ile kullanacağınız ve bu amaca yeterli olan bir teknolojisi var mı? )
4 – Fiyat / Performans durumu nedir?

Yukarıda sıraladığımız kriterler temel anlamda ele aldığımız kriterlerdir. Bu kriterlerden kısaca bahsetmek gerekirse;

Endüstriyel Anakart

Ebat : Kullanacağınız anakartın temel olarak projenizin veya makinanızın fiziksel alanına uygun olması gerekmektedir. Bu durumda genellikle mini itx anakart modelleri tercih edilmektedir. Bu form sayesinde tasarımlarınızı mümkün olabildiği kadar mini formlarda gerçekleştirebilirsiniz.

Port : Portlar ise proje veya makinanız da üretilen verilerin gönderilip, yeni verilerin alınması için gerekli olan bağlantı tipleridir. Özellikle data iletimi için kullanılan Com (RS232) portu yüksek veri transferi gerektiren durumlarda tercih edilir. Bunun yanı sıra birden fazla RJ45 yuvası gereken durumlarda aynı anda makinanızı 2 farklı ağa bağlayarak, aynı anda iki farklı ağ üzerinde veri okuma gönderme ve alma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Teknoloji : Teknoloji dediğimizde temel gereklilikleri karşılayan her teknolojinin, yeterli teknoloji olduğunu unutmamamız gerekir. Örnek olarak kahve çekirdeği kıran bir kahve çekirdeği makinasının i7 işlemcili bir anakart kullanımı sisteme hız katsa da çok fazla maliyeti arttıracağından, negatif bir etkisi olacaktır. Kahve makinası kırma işlemini gerçekleştirirken gereksinim duyduğu komut okuma ve veri transferi işlemi çok daha basit bir teknolojiye sahip anakartla birlikte kullanılabilir. Bu da maliyetleri optimize ederek, satış potansiyelini arttırır.

Fiyat / Performans : Bu günümüzde her alanda geçerli olan bir satın alma prensibidir. En pahalısı yerine ticari anlamda en optimize olanı seçmek sizin için yararlıdır. Bu durumda proje veya makinenizde kullanacağınız anakart modellerinde satın alma değeri düşük, fakat istediğiniz işlemleri gerçekleştirebilecek, görece daha eski teknoloji bir kart seçmek hiç bir sorun yaratmayacaktır.

Endüstriyel Anakart Nasıl Olmalıdır?

Endüstriyel anakart seçiminde dikkat etmeniz diğer özellikler ise teknik özelliklerdir. Endüstriyel anakartlar uzun çalışma saatlerine, toza, suya ve dış etkenlere karşı dayanıklı olmalıdır. Bu kapsamda ele aldığımızda son kullanıcıların tercih ettiği ev – ofis anakart modelleri ile farklılıklar gösterir. Endüstriyel kelimesinden anlaşılacağı gibi, endüstri ortamında sorunsuz çalışabilecek anakart tercihleri, proje veya makinanızda uzun süreli kullanım için gereklidir.

Endüstriyel Anakart Tipleri Nelerdir ?

Endüstriyel anakart tipleri kendi için form olarak adlandırılan boyutsal özellikler ile ayrılmaktadır. ATX, ITX, Mini ITX, Micro ITX, ARM ve Pico boyut standartlarında kartlar bulunuduğu gibi, işletim sisteminize uygunluk durumunda da farklılık gösteren seçenekler mevcuttur. Linux ve Android anakart modelleri bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Endüstriyel anakart nedir? sorusuna cevap vermeye çalıştığımız bu makalemiz ile umarız ki size yararlı bilgiler sunabilmişizdir. Yorum ve beğenileriniz ile bize katkıka bulunabilir, bu konu hakkında bilgi paylaşımında bulunabilmek için makalemizi sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.

 

2 yorum

  1. Merhaba . Ürünler ile ilgili bilgi veren yazılarınızda bu ürünlerin endüstride nerelerde kullanıldığına dair gerçek örnekler verebilirseniz, biz de bu ürünün yerini daha iyi kavramış oluruz. Yazılarınız için teşekkür ederim.

    1. Bu konuda yeni bir makale yayınlayacağız. Lütfen takip te kalın. İlginiz için ayrıca teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir