Bilgisayar Toplarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

bilgisayar-toplarken-nelere-dikkat-etmeliyiz

“Bilgisayar toplarken nelere dikkat etmeliyiz” konusu bir çok kullanıcının aklında zaman zaman yer etmiş fakat cevap netleşmeyince ne çıkarsa kısmetime denerek bilgisayar satın alma işlemleri gerçekleştirilmiştir. Alınan bilgisayarın heves ile eşe-dosta anlatılması sonrasında ise gelen yorumlar kimi zaman mutlu etse de, kimi zaman can sıkıcı olur. Donanımsal özelliklerden anlayan kişilerin işlemcin kötü, anakartın kötü, ekran kartın zayıf gibi geri bildirimleri kişide moral bozukluğu ve hata yapmış olma durumu yaratır. Peki gerçekten bu durumda size tavsiye verenler haklı mı? Dedikleri gibi kötü bir bilgisayar mı topladınız. Gelin hep beraber bu konuya bakalım.

bilgisayar-toplarken-nelere-dikkat-etmeliyizbilgisayar-toplarken-nelere-dikkat-etmeliyiz

 

Bilgisayar toplarken ilk olarak ele almanız gereken durum, bilgisayarınızı ne amaç ile kullanacağızdır. Amacına uygun donanımlar ile toplanan veya hazır satın alınan cihazlar hem maliyet, hem de kullanım ömrü olarak yatırımınızı telafi edebilir. Oyun oynama maksatlı bir bilgisayar topluyorsanız, Ram, SSD, İşlemci ve Ekran kartı anlamında ciddi bir yatırım söz konusu olacaktır. Bunların yanı sıra oyun bilgisayarlarında kullanılan anakartlar ram çalışma frekanslarını maksimum desteklemedikçe ram lerden de verim alamazsınız. Oyun gibi çalışma sırasında bilgisayarı yoran bir işlem kasa içerisinde sıcaklığı arttıracağından, hava akışına müsaade eden bir kasa tercihi yapılmalıdır. Kasa tercihinizi yaptıktan sonra komponentlerde oluşan ısıyı aktarmak için gerekli soğutma sitemlerinin montajı yapılmalıdır. Sıvı soğutma ve benzeri alternatifler ile sistem verimi maksimuma getirilebilir.

İş amaçlı bilgisayar kullanımında ise kullanacağınız işin içeriği önemlidir. Grafik ve tasarım konusunda, 3D modelleme içeren programlarda yukarıda bahsettiğimiz unsurlar geçerlidir. Fakat yazılım için bilgisayar toplanması durumlarında ise ekran kartından feragat ederek, ekran kartının yarattığı masrafı devre dışı bırakabilirsiniz. Yazılım yapan kişilerin, kodlama noktasında İşlemci ve Ram konusunda tercihlerini öne çıkarmaları daha avantajlı olacaktır.

Evinizde internet sörfü ve platformlar üzerinden içerik izlemek için gereken bilgisayarlar ise tamamen bütçenize uygun, en son nesil olmasa da olabilecek donanımlar ile toplanılabilir. Özellikle ofislerde temel ofis, erp ve crm programlarının kullanıldığı durumlarda da bu özelliklerde bilgisayarların toplanılması yeterlidir.

Bilgisayar toplarken nelere dikkat etmeliyiz sorusunun en temelde ihtiyacınıza cevap verecek bir bilgisayarı nasıl toplayacağınız konusunda karar vermeniz ile cevabı verilebilir. İhtiyaçlarınız ile reklamlar arasında kaldığınız zaman bütçeniz sizi zorlayacaktır. Başka bir yöntem ise zamana yayarak bilgisyar toplanılması prensibidir. İlk etapta en önemli parça anakarttır. Yüksek model bir anakart düşük model parçalar ile çalışabilir. Ama yüksek model parçalar düşük model ana kartlar ile çalışmayacaktır. Ana kartınızı yüksek model seçtikten sonra zaman ile parça parça yükseltmeye giderek sonunda istediğiniz bilgisayara ulaşabilirsiniz. Bu zaman alsa da bütçe olarak idare edilebilir bir süreç olacaktır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir