IP Santral Nedir? SiP VOIP Nedir?

IP Santral Nedir?

Geleneksel analog Pbx sistemlerin yerini alan modern IP Pbx santraller, network ağı üzerinden haberleşir. IP santraller kolay yönetilebilir olması kadar güvenli olmasıyla da ön plana çıkar. Bilgisayarlar ile aynı ağ üzerinde çalışabildiği için kurulum ve bakım maliyeti açısından da oldukça caziptir.

IP Santrallerin Geleneksel Santrallerden Farkları


IP santraller geleneksel Pbx santrallerin aksine gelişmeye açık, kolay kontrol edilebilir ve son derece güvenlidir. Aboneler Network ağı üzerinden IP protokolünü kullanarak haberleşir. Klasik telefon hatları ses görüşmesi 64 Kbps bant genişliği kullanırken IP telefon sistemleri sadece 8 Kbps bant genişliği kullanır.

Ayrıca IP Pbx sistemler klasik Pbx sitemlere göre çok daha yeteneklidir. Santral içi görüşme sağlamanın yanında uzaktan erişim, videolu görüşme, çağrı kaydetme, sesli mesaj gibi birçok yenilikçi özelliği de abonelere sunar.

IP Santral Nedir?
IP Santral Nedir?

Ip Santral Sistemi (IpPBX) ile kullanarak şirketinizin iletişiminde esnek çözümler sunar. Bir şirket merkezinde bulunan IpPBX ile birden çok şubesi yararlanabilir. Tüm şubeler aralarında ücretsiz görüşebilir. Dünyanın neresinde olursanız olun santralinize dahili olarak bağlanabilir. Mevcut voip hesabınızdan aramalarınızı gerçekleştirebilir ve arama karşılayabilirsiniz.

 

Sip Nedir?

SIP (Session Initiation Protocol), birden fazla kullanıcı arasında, multimedia oturumlarını ve VoIP telefon görüşmelerini başlatmak, yönetmek ve sonlandırmak için kullanılan, bir uygulama katmanı protokolüdür. “Oturum Açma Protokolü” olarak türkçeleştirilebilir.

SIP, uygulama katmanında çalışır ve HTTP protokolüne çok benzer düz metin bir protokoldür. Oturum açar, oturum parametrelerini değiştirir, oturumu sonlandırır. Oturumlar IP telefon çağrıları, multimedya sunumlar veya konferans şeklinde olabilir.Aynı zamanda mevcut bir oturuma kullanıcı çağırabilir. Mevcut oturuma medya ekleyebilir, çıkarabilir.

SIP’in kendisi bir veri taşıma protokolu değildir. SIP veriyi RTP gibi bir protokolle gerçek zamanlı taşıyabilir.

VoIP (Voice Over Internet Protocol) Nedir?

Voip, Voice Over Internet Protocol’ün kısaltmasıdır. İsminden de anlaşılacağı gibi internet üzerinden ses görüşmesi diyebiliriz. Yeni nesil telekom operatörleri VoIP teknolojisini kullanarak hizmet vermektedir.

Peki internet üzerinden telefon görüşmesi (VoIP) nasıl yapılır?

İki kullanıcı arasında VoIP kullanılarak yapılan görüşme esnasında sesler belli kodeklerle alınır/verilir. Örnek vermek gerekirse, görüşme yapılırken bizim sesimiz karşı tarafa belli kodekler halinde şifrelenerek internet üzerinden gönderilir. Gönderme durumu söz konusu olduğu için bu ses kodekleri paketler halinde internet üzerinden upload edilir. Karşı tarafın sesi de aynı şekilde kodekle şifrelenerek internet üzerinden bize gelir. Bu durumda da ses kodekleri paketler halinde internet üzerinden download edilmiş olur. Verimor Telekom ses kodeği olarak G729 kodeğini kullanmaktadır. Bu kodek ortalama saniyede 40 Kbit/san. lik bir band genişliği kullanmaktadır. VoIP, arkaplanda birden fazla farklı protokoller kullanmaktadır. Türkiye’deki operatörler tarafından genellikle SIP protokolü tercih edilmektedir.

 

3 yorum

  1. Merhaba , incelemenizi cok iyi olmus. Zaten merpazar uzun yillardir sektorde kendini kanitmis bir cozum ortagi olmustur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir