Metaverse Nedir ?

Metaverse nedir sorusu son zamanlarda özellikle sosyal medya ve Facebook’un isim değiştirme hamlesi ile gündeme gelen bir sorudur. Kavram şu anda teorik olarak çerçeveleri çizilen ama pratikte pek aşama kaydedememiş bir kavramdır.

Metaverse kavramı aslında hepimizin aşina olduğu VR teknolojileri ile sanal ve gerçek dünyanın iç içe geçerek yaşanmasını temel alıyor. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz. Gerçek dünyada var olan sizin bir avatarınız/modeliniz sanal dünyada oluşuyor. Bu avatar ile istediğiniz sanal mağazalara, konserlere, konferanslara gidebiliyorsunuz. Hatta ileri aşamalarda evinizden çıkmadan Londra’da Times Meydanında gezinerek, alışveriş yapabilir durumda olabileceksiniz.

Metaverse Nedir?

Metaverse nedir sorunun bir diğer cevabı ise büyük soru işaretleri içeriyor. Yararlı olmasının yanı sıra ne kadar tehlikeli olduğu da otoriteler ve sosyal medya kitlesi tarafından tartışılıyor. Bunu burada değerlendirmek bizim konumuz değil. Biz daha çok nasıl ve nerede sorularına cevap aramaya başlayacağız.

Metaverse Evreni ve Avatar Dünyası

Metaverse gelecek dünyasının ta kendisi olarak görülüyor. Bu dünyada insanlar normal hayatlarını yaşarken, aynı zamanda metaverse evreninde yarattıkları avatarları ile metaverse dünyasında da bir hayat yaşayacak. 3 boyutlu olarak modellenen mekanlarda gezebilecek, 3 boyutlu avatarların doldurduğu bir konser salonunda, yine avatarını oluşturmuş bir pop starın konserine gidebilecek, yolda yürürken gördüğü bir mağazanın içine girmeden avatarı ile mağazanın bire bir oluşturulmuş metaverse kopyasına gezebilecek. Daha uç noktalara bir örnek vermek gerekirse gerçek hayatta evli olmayan bir çok insan metaverse dünyasında avatarlarını evlendirerek sanal bir evlilik dünyası kurabilecek.

Metaverse kavramının yaygınlaşması ise bazı temel parametrelere dayanıyor. İlk olarak bu kadar büyük verilerin transfer edilebilmesi için çok hızlı bağlantılara ihtiyaç duyuluyor. Günümüzde 5G teknolojisinin bu nedenle ile hazırlandığına dair söylentiler olmasına rağmen, bu teknolojinin getireceği hızında metaverse için yeterli olmayacağı düşünülüyor. Bu da 6G veya daha başka üstün teknolojilerin oluşturulması anlamına geliyor. Burada ise devasa meblağlarda yatırımlar söz konusu oluyor. Facebook, Google, Amazon, Microsoft ve diğer teknoloji şirketlerinin bu alanda yapacağı yatırımlar, metaverse teknolojisine yön verecek hamleler olacaktır.

Metaverse teknolojisinin bir diğer ayağını ise bu sistemin yarattığı data yükünü çekebilecek donanımların üretilebilmesi durumudur. Mevcutta var olan donanımların, metaverse evreni için yetersiz kalacağını öngörürsek, bu alanda da ciddi yatırımların yapılması gerekmektedir. Örnek olarak NVIDIA Jetson Nano serisi mini anakartlar gibi bir çok donanım yenilikleri olacaktır.

Metaverse Nedir sorusunu sizde merak etmiyor musunuz?

Metaverse sisteminin ilk denemeleri olarak geçmişte çıkmış olan VR gözlükler, temel anlamda oyun deneyimini 3 boyuta taşıyan ve insanların yepyeni bir dünyaya adım atmasını sağlamış donanımlardı. 3 boyut evrenin oyunlar ile sınırlanmayacağını düşünürsek, yatırım, yazılım ve donanım geliştirmeleri ile bahsedilen seviyelere gelebileceğini düşünüyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir