DDR5 RAM ve Özellikleri Nelerdir?

DDR5 RAM ve Özellikleri Nelerdir?, bu konuda bilinmesi gereken pek çok detay bulunuyor ancak başlıcaları;

DDR5, Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access MemoryÇift Veri HızlıDDR5 RAM ve Özellikleri Nelerdir? Senkron Dinamik Rastgele Erişimli Belleğin 5. neslidir ve DDR5 SDRAM adı verilmektedir. 2017 yılında dünyanın önde gelen bellek yarı iletkenleri ve yonga seti mimarisi sağlayıcılarının çalışmalarıyla endüstri standartları kurumu JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) tarafından başlatılan DDR5, bilişimin sonraki dönemi için daha yüksek performans, daha düşük güç tüketimi ve daha güçlü veri bütünlüğü sunan yeni özelliklerle tasarlandı. DDR5, 2021 yılında piyasaya çıktı.

DDR5 RAM ve Özellikleri Nelerdir?
DRR4 ile DDR 5 arasındaki farklar

Performans ve Kapasite;

DDR5 RAM ve Özellikleri Nelerdir?

DDR5 RAM teknolojisi, hem normal kullanıcılar için hem oyuncular için harika ayrıcalıklar sunacak. Bu belleklerin öne çıkan özellikleri arasında standart olarak 64 GB kapasiteye kadar ulaşıyor olması yer almakta. Her ne kadar 64 GB en yüksek standart olarak kabul edilse de bazı firmalar bunun üzerine çıkarak daha yüksek kapasiteli bellekler üretebilir. Tek bir belleğin 64 GB’a ulaşmasıyla birlikte 2 slota 128 GB, 4 slota 256 GB RAM boyutu sığabilecek. Bununla beraber anakartların bellek kapasitesi sınırı de yükselmeye başlayacak.

RAM bellekler hakkında bilinmesi gereken bir diğer detay frekans hızları olmakta. Bilindiği üzere frekans hızları ne kadar olursa o işlem o kadar hızlı gerçekleşir. 1 Hz 1 işlem iken 1 GHz hız, saniyede 1 milyar işlem anlamına geliyor. DDR5 teknolojisi ile birlikte 8.4 GHz frekans hızına ulaşabilecek olan belleklerin işlem kapasitesi daha iyi hale gelecek. Kapasitede de dediğimiz gibi aynı zamanda frekans hızları da 8.4 GHz’in üzerine çıkabilir. DDR5 belleklerin 10 GHz ve üzerini görmesi de bekleniyor.

DDR5 RAM ve Özellikleri Nelerdir?
DDR5 modülün veri genişliği

DDR5, bellek modülünü verimliliği artırmak ve bellek denetleyici için veri erişimlerinin gecikmelerini azaltmak için iki bağımsız 32 bit adreslenebilir alt kanala ayırmaktadır. DDR5 modülün veri genişliği hala 64-bit’tir ancak iki 32 bitlik adreslenebilir kanala ayrılması genel performansı artırır. Sunucu sınıfı bellek (RDIMM’ler) için ECC desteği için her alt kanala 8 bit eklenerek her alt kanal için toplam 40 bit ya da her Rank için 80 bit elde edilmiştir. Çift Rank’lı modüllerde dört 32 bit alt kanal bulunmaktadır.

DDR4 vs DDR5 Channel

DDR5’e, tüm banklar yerine her bank grubu için sadece bir bankın yenilenmesine olanak tanıyan, SAME-BANK Refresh adlı yeni bir komut eklenmiştir. Bu komut, DDR4’le kıyaslandığında DDR5’in performansı ve verimliliğinin daha da artmasına olanak tanımaktadır.

 

Güç Tüketimi
DDR5 RAM özellikleri arasında yer alan bir diğer özellik güç tüketimi olarak karşımıza çıkıyor.  Bildiğiniz gibi RAM modüllerine ekran kartı ya da diğer parçalar gibi harici bir güç kablosu bağlamayız. Düşük voltajlı olduklarından ötürü tüm elektriği anakart üzerinden alırlar. Elbette DDR5 belleklerde de bu değişmiyor ancak modüller, içerdikleri güç mimarisi ile anakarttan aldıkları elektriği düzenleyerek bellek içerisinde uygun şekilde dağıtıyor. Böylelikle güç verimliliği artarken, dalgalanma ya da diğer çeşitli kararsızlıklar ortadan kalkmış oluyor.

Bu doğrultuda bir önceki nesilde 1.2 v olan voltaj değerleri artık DDR5 nesli ile 1.1 v seviyesine inecek. Düşük güç tüketimi daha fazla güç verimliliği anlamına geliyor. Üstelik en ufak bir güç tasarrufu bile bu parçalarda ciddi verimlilik sunuyor.Bu durum dizüstü bilgisayarlarda pil ömrünün uzamasına yardımcı olurken aynı zamanda sürekli çalışan kurumsal sunucular için de önemli bir avantaj sağlamaktadır.

PMIC – Güç Yönetimi Entegre Devreleri

DDR5 modüllerinde bellek modülünün çeşitli bileşenlerinin (DRAM, Kütük, SPD hub, vb.) gerektirdiği gücün düzenlenmesine yardımcı olan kart üzerinde Power Management Integrate Circuits (PMIC – Güç Yönetimi Entegre Devreleri) yer alır. Sunucu sınıfı modüllerde PMIC, 12V kullanırken PC sınıfı modüllerde 5V kullanır. Bu durum daha önceki nesillere göre daha iyi güç dağılımı sağlar, sinyal bütünlüğünü iyileştirir ve paraziti azaltır.

Hata Düzeltme

On-Die ECC (Hata Düzeltme Kodu)

On-Die ECC (Hata Düzeltme Kodu), DRAM yongasındaki bit hatalarını düzeltmek için tasarlanan yeni bir özelliktir. DRAM yongalarının yoğunluğu, daralan yonga plakası litografisi ile artarken, veri sızıntısı olasılığı da artar. On-Die ECC, yonga içindeki hataları düzelterek riski azaltır, güvenilirliği artırır ve hata oranlarını azaltır. Bu teknoloji yonga dışındaki hataları ya da modül ile CPU’da yer alan bellek denetleyici arasındaki veri yolunda meydana gelen hataları düzeltmez. Sunucular ve iş istasyonlarına yönelik ECC özellikli işlemcilerde, tek ya da çoklu bit hataları oluştuğu anda düzelten bir kod yer alır. Bu düzeltmenin gerçekleştirmesi için, ECC tamponsuz, Kayıtlı ve Yükü Azaltılmış gibi ECC sınıfı modül türlerinde yer alan ekstra DRAM bitleri mevcut olmalıdır.

Seri Varlık Algılama (Serial Presence Detect – SPD) EEPROM

DDR5, harici denetleyiciye erişimi yöneten ve iç veri yolundaki bellek yükünü harici veri yolundan ayıran ek hub özelliklerine sahip bir Seri Varlık Algılama (Serial Presence Detect – SPD) EEPROM’un entegre olduğu yeni bir cihaz kullanır.

DDR5 RAM ve Özellikleri Nelerdir?
Seri Varlık Algılama (Serial Presence Detect – SPD) EEPROM

Yapısı

Bellek modüllerinin kendileri DDR4’e benziyor olsa da eski sistemlerle uyumsuz olmasını sağlayan önemli değişiklikler yer almaktadır. Anahtar konumu (ortadaki girinti), uyumsuz yuvalara takılmaları engellemek için farklıdır.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir