Sunucu nedir? Çeşitleri Nelerdir?

sunucu-nedir

Server nedir? Sunucu nedir? sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Server veya sunucu olarak bilinen bilgisayar sistemleri, özellikle internet teknolojisi ile tamamen evrim geçiren veri bankaları olarak adlandırılabilir. İnternet siteleri, muhasebe programları veya farklı bir çok uygulamada kullanılan özel bilgisayar yapılarına sunucu denir. Sunucu temel olarak bir sisteme veya siteye ait temel bütün verileri kendisinde barındıran, bağlanan diğer terminallere bu verileri gönderen bir sistemdir. Örnek verecek olursak bir web sitesine girdiğinizde bilgisayarınız bu web sitesinin bulunduğu sunucuya internet yolu ile bir istek yollar. Bu sunucu ise sizden aldığı istek neticesinde, siteye ait dosyaları, sitedeki bilgileri ve benzeri dataları sizin bilgisayarınızda görünmesini sağlayacak temel veriyi sağlar. Yani bir programın, sitenin, veri tabanının barındırıldığı bilgisayarlardır.

Sunucu Çeşitleri Nelerdir?

Sunucular temelde bilgisayar olduklarından, çeşitleri ise tamamen kullanım amacı ve tasarımsal farklılıklara göre belirlenir. Kendi içinde kasa tiplerine göre ayrılabilen sınıflamada U değeri önemlidir. Sunucu kasaları U sınıflandırmasına göre 1U kasa, 2U kasa, 3U kasa, 4U kasa ve benzeri gibi ayrılırlar.Buradaki U değeri kasamızın boyutlarını ifade etmektedir. U değeri ne kadar büyük olursa sunucu içine o kadar fazla donanım eklenebilmektedir.

Sunucular ayrıca amaçlarına göre farklılıklar gösterir. VPS, Dedicated, VDS, File, Database, Web, DNS, Cloud, Smtp, Virtual ve Netwok sunucular bunlara örnektir.

Sunucu ve normal bilgisayar arasında ne fark vardır?

Sunucular normal bilgisayarlar ile aynı mantıkta, yani donanımsal olarak birer bilgisayar olarak düşünülmelidir. Günlük kullanıma uygun bilgisayarlar ile arasındaki temel farklılıklar ise donanım kalitesinden gelmektedir. Normal bilgisayarlar gün içerisinde işlemlerimizi yaptığımız pc modelleridir. Fakat sunucular için durum bundan farklıdır. Sunucular özellikle sürekli çalışması gereken, kendisine gelen çoklu taleplere cevap vermek zorunda olan ve stabil çalışması gereken pc modelleridir. Sunucularda kullanılan donanım ve çevre birimleri olan ürünler uzun testlerden geçmiş ve az önce saydığımız sunucu beklentilerine yanıt verebilecek kararlılıkta olmalıdır. Bundan dolayı özel bir üretim prosesine tabi tutulan bu donanımların maliyeti de yüksektir. Bundan dolayı son kullanıcı bilgisayarı ile arasında fiziken farklılık görünmemesine rağmen, nitelik olarak ciddi farklılıklar mevcuttur.

Merpazar.com olarak stoklarımızda bulunan sunucularımız ister hazır donanımlı, isterseniz ise boş kasa olarak sizlere sunulmaktadır. Tamamen kullanacağınız alana göre seçiminizi yapmanız gerekmektedir. Biz size her zaman geliştirmeye müsait sunucu modelleri almanızı tavsiye ediyoruz. Zaman için kullandığınız sunucuya takviye yapmanız gerekebilir. Bundan dolayı sunucularınızda hep ek donanım alanı barındırmanın yararınıza olacağını unutmayın. Tabi bunu yaparken maddi olarak size en uygun alternatifi değerlendirmeniz gerektiğini de unutmayınız.

Alt tarafta tarafımızca sunulan hazır ve boş kasa sunucu modellerimizi inceleyebilirsiniz. Bu konuda bilgi almak, soru sormak veya destek almak için merpazar.com üzerinden bizimle irtibata geçebilirsiniz. Dilerseniz genel merkezimize gelerek çayımızı içebilirsiniz.

Sunucu Nedir? sorusuna cevap vermeye çalıştığımız bu makalemizde, sizdebize orumlarınız ile destek olabilir, soru sorabilir veya fikirlerinizi bildirebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir