Load Balancing (Yük Dengeleme) Nedir?

Load Balancing (Yük Dengeleme) Nedir? Yük Dengeleme, daha iyi bağlantı kullanımı sağlamak için trafiği birden çok bağlantıya yaymayı amaçlayan bir yöntemdir. Günümüzde firmaların , birden fazla internet hattlarını Router üzerinde yönetilmesi ve yerel ag içerisindeki kullanıcılara dağıtılması hedeflenen en yaygın uygulama şeklidir.

Birden fazla hattınızı Mikrotik Router üzerinde sonlandırarak, Dilerseniz farklı yada aynı kullanıcı gruplarnın faklı hatları kullanmalarını sağlayabilrisiniz.

Load Balancing (Yük Dengeleme) Nedir?
Load Balancing (Yük Dengeleme) Nedir?

Load Balancing (Yük Dengeleme) Örneği

Yerel ağdaki Sunucular, Sip Server, DVR yada NVR sistemleri gibi enpoint cihazlar dışındaki tüm sistemlerin belirli bir hattı kullanmasını , diğer geriye kalan kullanıcıların ise diğer hatları kullamasını yada iç ağdaki tüm enpoint veya sunucuların birden fazla hattı eş zamanlı kullanmasını veya belirli trafiğin ( sip, rdp , vpn, http, https ,ftp, mail trafigi vb ) belirli hatları , geri kalanların ise belirli hatları kullanmasını sağlayabilirsiniz.

Genel itibari ile Mikrotik ürünleri Load Balancing Methodları aşağıdaki gibidir.

MethodPer-connectionPer-packet
Firewall markingYesYes
ECMP ( Equal Cost Multi-Path)YesNo
PCC ( Per Connection Classifier )YesNo
Nth ( Round Robin )YesYes
Bonding NoYes
OSPFYesNo
BGPYesNo

3 yorum

  1. Merhalar, ibrahim hoca burada ise o engin bilgi ve tecrubesi ile uygulamalı ornek bekliyoruz lutfen. Şimdiden teşekurler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir