Endüstriyel Uygulamalarda Android İşletim Sistemi

endüstriyel-uygulamalarda-android-işletim-sistemi
endüstriyel-uygulamalarda-android-işletim-sistemi

Android kavramını herhalde birçoğumuz akıllı telefonlarla duyduk. Küçücük bir makinede LCD, dokunmatik, kamera ve daha bir çok donanımı verimli bir şekilde yönetebilen bir işletim sistemi vardı karşımızda.. Yıllar geçtikçe android de gelişti, kendini yeniledi ve kullanıcı kitlesi inanılmaz rakamlara ulaştı.

Elbette android sadece telefon demek değil. Endüstriyel çözümlerde, işletim sistemleri arasında artık android de yer alıyor. Üzerinde android kurulu bir anakarta; LCD, touch screen ve diğer çevre birimlerini eklediğimizde önümüze tablet büyüklüğünde bir panel PC, maharetli bir bilgisayar çıkıveriyor. Sonra bu cihazı farklı donanımlarla entegre ettiğimizde androidi bir yazar kasa veya barkod okuyucu ya da bir otomat olarak karşımızda buluyoruz…

Kısacası android sahada geniş bir kullanım alanı kazanmış durumda. Bu yazımızda işletim sistemi olarak android tercihinin avantajlarını ve androidi öne çıkaran noktaları özetlemeye çalışacağız.

Endüstriyel Uygulamalarda Android İşletim Sistemi
Endüstriyel Uygulamalarda Android İşletim Sistemi

Android İşletim Sistemi Avantajları

Dokunmatik Arayüz:
Touch screen sistemi, androidde baştan beri bir standart olduğu için dokunmatik ekranla sistemin haberleşmesi sıradan bir iş haline gelmiş durumda. Sistemi elle kontrol etmek, çalışma durumunu bir ekrandan takip etmek, rapor almak veya komut vermek; başka bir donanıma gerek duymaksızın android ile kolayca mümkün.

Yazılım Geliştirme Kolaylığı:
Android baştan beri herkesin geliştirmesine açık bir sistem ortaya koydu. Geniş dokümantasyonu ve internette rahatça bulunabilecek binlerce örnek proje sayesinde android kodlama çok kolaylaşmış durumda. Geliştirilen uygulamayı bir cihaza yüklemek de android dünyasında her zaman pratik ve hızlı.

Bilinirlik ve Sağlamlık:
Akıllı telefonların geniş kullanımı neticesinde android, hemen herkesin aşina olduğu bir kullanıcı arayüzü ile gelmekte ve bu da kullanımı kolaylaştıran bir diğer unsur olmaktadır. Ayrıca Android 11’in sözünü ettiğimiz bugünlere gelene kadar android çok badireler atlattığı ve bir çok testi geçmiş olduğu malumunuzdur.

Çevre Birimlerinde Çeşitlilik:
Bir android anakart üzerine SIM kart modülü, GPS, WIFI ya da bluetooth takılabildiği gibi gerek duyulursa ethernet, RS232, RS484, USB, seri port, I2C, NFC gibi birçok farklı donanımı eklemek mümkün. İşin güzel tarafı bu modüllerin büyük bir kısmı için uygulama seviyesinde kütüphaneler ve API’ler hazır bulunuyor. Yani android cihazınızı bir manyetik kart okuyucuya ya da bir portatif yazıcıya dönüştürmek çok zor değil.

İşlemci Performansı:
Android anakartlarda kullanılan ARM tabanlı işlemciler, sistemi efektif bir şekilde kontrol edebilecek kadar hızlı olmakla beraber düşük güç tüketimiyle de dikkat çekiyor. Aynı zamanda bu işlemciler emsallerine nisbeten düşük maliyetlerle tedarik edilebiliyor.

Ücretsiz Lisans:
Açık kaynak kodlu ve ücretsiz olarak yayınlanan android işletim sistemi, herhangi bir lisans ücretine gerek olmaksızın kullanılabiliyor. Uygulama seviyesinde ise ihtiyacınız olan aplikasyonu ücretsiz veya çok düşük ücretlere tedarik edebiliyorsunuz.

Root Yetkisi:
Akıllı telefonlarda güvenlik nedeniyle kapalı tutulan bu yetkilendirme, endüstriyel cihazlarda açık hale getirilebiliyor. Root yetkisi ile android katmanında normalde yapılamayacak bir çok işlem, linux komutları kullanılarak yapılıyor. Uygulama kabiliyetleri bu sayede çok daha geniş bir perspektif kazanıyor.

Enerji Tüketimi:
İncelediğimiz sistemin öncelikle cep telefonları için tasarlandığını hatırlarsak androidin elektrik sarfiyatında ne kadar titiz olduğunu daha kolay kavrayabiliriz. Android cihazlarda işlemci ve diğer donanım, batarya ile besleneceği düşünülerek seçiliyor. Diğer taraftan işletim sistemi de, uygulama ve arkaplan servislerini kontrol altında tutarak tasarruf endeksli çalışmakta.

Güvenlik:
Androidde cihazın açılışından itibaren yapılan işlemleri, çalışan uygulamaları kontrol edebiliyorsunuz. Arkaplanda çalışan kötü amaçlı bir yazılım veya güvenliği ihlal eden bir uygulama sizden habersiz android sisteminde barınamıyor.

Tüm bunların neticesinde, endüstriyel ortamda gayet yetkin, sistem kontrolünde başarılı, donanım haberleşmesinde kuvvetli, yazılım entegrasyonunda pratik bir işletim sistemi önümüzde duruyor. Yakın zamanda bu platformu hayatın çok farklı alanlarında görmeyi beklemek herhalde abartı olmayacaktır.

Ahmet Cemil Duran – Mobil Yazılım Geliştirici

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir