Endüstri 4.0 Nedir?

endüstri-4-0-nedir

Endüstri 4.0 nedir?, endüstriyel alanda 4’üncü değişim çağının geldiğini gösteren bir terimdir. İlk buharlı makinelerden günümüze devam eden sanayileşme hareketi artık bilişim ile yola devam etmek zorundadır. İşte bu zorunlu evliliğin getirdiği sektörel ihtiyaçlar, geleceğin nasıl şekilleneceğine dair bize ipuçları vermektedir. İnsanın emek ekseninden kaydırılarak daha çok zihin ekseninde konumlandırıldığı bu sistem, her geçen gün hayatımızın bir parçası olmaktadır.

Endüstri 4.0 Nedir?
Endüstri 4.0 Nedir?

Endüstri 4.0 Neler Getiriyor ?

Endüstri 4.0 ile artık üretimden hizmete kadar her alanda bir otomasyon altyapısı gerekmektedir. Bu otomasyon altyapısını ise bilişim teknolojileri sayesinde oluşturacaktır. Sanal zekanın isteklerine yanıt verebilecek hacimde komponentler üretilecek ve sanal zekanın yönettiği prosesleri koordine edebilecek bilişim cihazları geliştirilecektir. Üretimde insan etmeni aza indirilecek ve makineleşme aşaması robotlaşma aşamasına geçiş yapacaktır. Bu aşamada üretimde karar gerektirmeyen temel bütün prosesleri en az hata ile robotların gerçekleştireceğini biliyoruz. Bu bir çok alanda etkin bir kullanım şeklini alacak. Hem insana nazaran çok daha stabil olarak çalışabilecek bu sistem, hata paylarında ki düşüşler ile maliyetleri minimize edebilecektir. Endüstri 4.0 artık insanların kontrol ettiği makineleri değil, robotların kontrol ettikleri makinelerin çağına geçişimizin bir ifadesidir.

Endüstri 4.0 Nelere İhtiyaç Duyacak?

Bu versiyon ile birlikte teknoloji ile arası iyi olan, yazılım temelli çalışmayı başarabilen eleman açığı ortaya çıkacaktır. Her şeyin kodlar ile yapılabildiği bu sistemde, bu kodların yazılmasının yanı sıra, yazılan bu kodları istenilen performansta çalıştırabilecek bileşenlere ihtiyaç duyulacaktır. RS232 başlayarak günümüzde HDMI tekonolojisine kadar evrilen makineler arasındaki haberleşme sistemleri, çok daha hızlı sistemlere evrilecekler. Saniyeler içinde akan veri miktarları artacağından çok daha hızlı bilgi iletim yöntemleri gelişecek. İnternette karşımıza çıkan 5G teknolojisi bu sürecin bir ürünüdür. USB teknolojisinde de bu gelişmeye örnekler görebiliriz. USB3.0 öncesi olan USB2.0’dan 10 kat daha hızlı veri iletme kapasitesine sahiptir. Eskiden ana disk olarak kullanılan klasik sabit diskler, nasıl ki günümüzde sadece depolama diski olarak kullanılmaya başlandı ise, yakında SSD disklerde çok daha hızlı yeni disk teknolojileri ile güncellenecek. SSD disklerin çıkışından çok daha kısa bir süre sonra M2 yapısında SSD disklerin çıkması ise bunun en bariz örneklerindendir. Yani kısacası Endüstri 4.0 bize bir çok konuda yenilikler vaat ederken, bizimde kendimizi, alışkanlıklarımızı ve teknoloji kullanımımızı değiştirmemizi talep edecek.

Endüstri 4.0 Nedir?
Endüstri 4.0 Nedir?

Endüstri 4.0 Tehdit mi? Fırsat mı?

Bu soru bu konuda bilgisi bile olamayan halkın cevabını merak ettiği bir konudur. Endüstri 4.0 büyük bir değişim getireceğinden bunun yararlı ve zararlı noktaları elbette olacaktır. Fakat Dünya’da yeni nesil için çok sıradan olarak gelişecek bu gelişmeler, kendisini eski yaşam tarzında üretim yapmaya veya yaşamaya devam ettirmek isteyenler için bir eziyet olabilir. Artık klasikleşen üretim parametrelerinin güncellenmesi ise bu güncellemeye ayak uyduramayan üreticilerin maliyetleri artacak, ürünlerinin fiyatları yüksek kalacaktır. Endüstri 4.0 yüksek verimlilik hedefleyen bir sistem olduğundan, prosesleri minimize etmekte etkin bir rol alacaktır. Sistem kendi iş gücünü de kendi yaratacaktır. Teknolojiden uzak olamayan, nesneler arası internet kullanımına aşina olan ve sistemin işleyiş mantığını anlayan kişiler için hayat daha da hızlanacaktır. Bu değişime ayak uyduramayan tüzel veya gerçek kişiler ise zaman içinde bunun zararlarını göreceklerdir.

Endüstri 4.0 nedir sorusuna kendimizce cevap vermeye çalıştık. Endüstri 4.0’ın Dünya ticaretine ve kişisel hayatlarımıza getirebilecekleri üzerinde fikir yürüttük. Bu minvalde Dünya’nın geleceğini, değişimini ve etkilerini hep beraber göreceğiz. Bizim size tavsiyemiz güncel kalmaya çalışmanız ve kendinizi geliştirmenizdir. Üretici iseniz en son teknolojileri takip etmeli, mümkün olduğu kadarı ile uygulamalısınız. Kişisel olarak teknoloji kullanımına zaman ayırmalı, öğrenmeli ve şimdiden temel olarak tecrübe kazanmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir